Zeljanica

Sastojci za tijesto

  • 500 g brašna za burek Čakovečkih mlinova
  • prstohvat soli
  • 5 žlica ulja
  • 280 ml mlake vode

Sastojci za nadjev

  • špinat
  • 500 grama svježeg sira
  • 3 jaja
  • 200 grama kiselog vrhnja
  • žlica kajmaka
  • sol
  • malo kukuruznog brašna (da upije tekućinu)
  • ulje i rastopljeni maslac

Priprema

U dublju zdjelu stavite prethodno prosijano brašno, prstohvat soli, ulje i mlaku vodu. Sve sastojke promiješajte drvenom kuhačom da se dobro povežu. Po potrebi dodajte vode. Tijesto mijesite rukom, a zatim ga premjestite na lagano pobrašnjenu podlogu te ga još kratko mijesite. Formirajte tijesto u kuglu, a zatim je  “bacajte” o podlogu oko 30 do 50 puta. Time se postiže bolja obrada glutena.

Kada tijesto bude mekano i gipko formirajte ga ponovno u kuglu i stavite na tanjur, premažite ga uljem i dobro omotajte plastičnom folijom. Ostavite da se  odmori oko 30 minuta.

Prstima i dlanom razvucite tijesto na čistom stolnjaku i lagano pouljite rubove. Tijesto ne smije biti suho jer može ispucati. Možete koristiti i valjak za tijesto, ali preporuča se razvlačenje rukama.

Špinat narežite na trakice i posolite. Stavite da odstoji da pusti vodu. Sve sastojke nadjeva dobro pomiješajte i pustite da odstoji.

Nadjev rasporedite po razvučenom tijestu do 3/4 kore i zarolajte sa stolnjakom.

Pecite na 180 stupnjeva 40 min. Kažu da je burek finiji, što je masniji. Dakle, kad ga zarolate i smjestite u tepsiju - namažite ga smjesom ulja i rastopljenog maslaca.

Prilozi