U dublju zdjelu stavite prethodno prosijano brašno, prstohvat soli, ulje i mlaku vodu. Sve sastojke promiješajte drvenom kuhačom da se dobro povežu. Po potrebi dodajte vode. Tijesto mijesite rukom, a zatim ga premjestite na lagano pobrašnjenu podlogu te ga još kratko mijesite. Formirajte tijesto u kuglu, a zatim je “bacajte” o podlogu oko 30 do 50 puta. Time se postiže bolja obrada glutena.
Kada tijesto bude mekano i gipko formirajte ga ponovno u kuglu i stavite na tanjur, premažite ga uljem i dobro omotajte plastičnom folijom. Ostavite da se odmori oko 30 minuta.
Prstima i dlanom razvucite tijesto na čistom stolnjaku i lagano pouljite rubove. Tijesto ne smije biti suho jer može ispucati. Možete koristiti i valjak za tijesto, ali preporuča se razvlačenje rukama.
Za nadjev narežite marelice na kriške i stavite ih u tavu na malo maslaca. Dodajte šećera koliko vam paše i vaniliju (pastu/mahunu/ekstrakt). Naribajte limunovu koricu i stavite malo svježeg timijana. Pirjajte par minuta da se okusi prožmu pa dodajte mljevene bademe da upiju sve sokove. Tu smjesu rasporedite po razvučenom tijestu i zarolajte u štrudlu. Pecite na 180 stupnjeva 20-30 min. Tajna dobre štrudle je da su kore fino nauljene kad ih razvučete, da nadjev stavite do 3/4 kore te da štrudlu zadnjih 5 minuta u pećnici dobro namažete maslacem i ostavite da se zapeče.