Štrudla od marelica

Sastojci za tijesto

  • 500 g brašna za burek Čakovečkih mlinova
  • prstohvat soli
  • 5 žlica ulja
  • 280 ml mlake vode

Sastojci za nadjev

  • marelice
  • maslac
  • šećer
  • vanilija (pasta/mahuna/ekstrakt)
  • limunova korica
  • svježi timjan
  • mljeveni bademi

Priprema

U dublju zdjelu stavite prethodno prosijano brašno, prstohvat soli, ulje i mlaku vodu. Sve sastojke promiješajte drvenom kuhačom da se dobro povežu. Po potrebi dodajte vode. Tijesto mijesite rukom, a zatim ga premjestite na lagano pobrašnjenu podlogu te ga još kratko mijesite. Formirajte tijesto u kuglu, a zatim je  “bacajte” o podlogu oko 30 do 50 puta. Time se postiže bolja obrada glutena.

Kada tijesto bude mekano i gipko formirajte ga ponovno u kuglu i stavite na tanjur, premažite ga uljem i dobro omotajte plastičnom folijom. Ostavite da se  odmori oko 30 minuta.

Prstima i dlanom razvucite tijesto na čistom stolnjaku i lagano pouljite rubove. Tijesto ne smije biti suho jer može ispucati. Možete koristiti i valjak za tijesto, ali preporuča se razvlačenje rukama.

Za nadjev narežite marelice na kriške i stavite ih u tavu na malo maslaca. Dodajte šećera koliko vam paše i vaniliju (pastu/mahunu/ekstrakt). Naribajte limunovu koricu i stavite malo svježeg timijana. Pirjajte par minuta da se okusi prožmu pa dodajte mljevene bademe da upiju sve sokove. Tu smjesu rasporedite po razvučenom tijestu i zarolajte u štrudlu. Pecite na 180 stupnjeva 20-30 min. Tajna dobre štrudle je da su kore fino nauljene kad ih razvučete, da nadjev stavite do 3/4 kore te da štrudlu zadnjih 5 minuta u pećnici dobro namažete maslacem i ostavite da se zapeče.

Prilozi