Soparnik

Sastojci za tijesto

  • 500 grama pšeničnog glatkog brašna Čakovečki mlinovi
  • 250 ml mlake vode
  • 4 velike žlice maslinovog ulja
  • 1/2 žličice soli

Sastojci za nadjev

  • 1 kg blitve
  • 3 mlada luka
  • maslinovo ulje
  • 1/2 žličice soli
  • češnjak

Priprema

U brašno umiješajte sol, dodajte ulje i mlaku vodu te umijesite tijesto. Ostavite ga da odstoji dok pripremate nadjev za soparnik. Blitvu operite, papirnatim ubrusom osušite i odstranite bijele stapke te narežite na trakice. Mladi luk sitno nasjeckajte i dodajte blitvi. Začinite solju i maslinovim uljem.

Tijesto podijelite na 2 jednaka dijela. Razvaljajte jedan dio u oblik kruga ili pravokutnika (ovisno o tepsiji u kojoj ga pečete) te prebacite na tepsiju koju ste prethodno nauljili te posipali s malo kukuruznog brašna. Na donju polovicu rasporedite blitvu i luk te je preklopite s drugom polovicom razvaljanog tijesta.

Ostavite 1,5 cm rubova slobodno kako biste ih mogli spojiti i zatvoriti rukama - kao da štipate tijesto, da vam punjenje ne izađe van. Probodite soparnik vilicom desetak puta i pecite na 200 °C 30 minuta. U međuvremenu pripremite premaz od maslinovog ulja i protisnutog češnjaka kojeg premažite preko soparnika čim ga izvadite iz pećnice. Soparnik se tradicionalno reže na rombove.