Pizza s tikvicama i kremom od tune by Rudolf Štefan

Sastojci za tijesto

  • 500 grama brašna za pizzu Čakovečkih mlinova
  • 300 grama mlake vode
  • 35 grama ulja
  • 2,5 grama suhog kvasca
  • 15 grama soli
  • 5 žličica šećera

Sastojci za nadjev

  • šalša od rajčice (začinite sa soli, maslinovim uljem i paprom)
  • sirove trakice tikvice (začinite sa soli i uljem)
  • ukiseljeni luk
  • krema od tune
  • tapenada od maslina

Sastojci za kremu od tune

  • 250 grama tune iz konzerve
  • 50 grama majoneze
  • 50 grama sirnog namaza
  • 2 žličice tabasco umaka
  • 30 grama kapara
  • mljevena paprika
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje ili ulje češnjaka (ako nemate ulja češnjaka, dodajte jednu trećinu prostisnutog češnja češnjaka u maslinovo ulje)

Sastojci za tapenadu od maslina

  • 100 grama suhih rajčica
  • 50 grama miješanih maslina (otkoštene)

Sastojci za ukiseljeni luk

  • 500 grama ljubičastog luka
  • 200 ml biljnog ulja
  • 50 ml limunovog soka

Priprema

Pomiješajte brašno, 2 žličice šećera i sol u jednu zdjelu. Aktivirajte kvasac u malo mlake vode pomiješane s 1 žlicom šećera. U drugu zdjelu stavite mlaku vodu, preostali šećer i maslinovo ulje.

Kada je kvasac nabubrio, pomiješajte sve sastojke. Što budete duže mijesili, više glutena će se razviti i time ćete dobiti mekanije i prozračnije tijesto. Pazite da mijesite donjim dijelom dlana, a ne mikserom.

Kada ste umijesili tijesto, pustite ga da se diže na jedan sat. Što ga duže pustite to će biti prozračnije. Nakon dizanja, oblikujte ga u željeni oblik i pustite još 15 minuta.

Stavite tijesto u pećnicu na parenje na 95 °C na 2 minute (100% vlaga). Ako nemate takvu pećnicu, onda na dno pećnice stavite lonac s kipućom vodom i kinesku košaru za kuhanje. Ostavite da se pari 4 minuta.

Sastojke za kremu od tune izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu kremu.

Sastojke za tapenadu također izmiksate u zasebnoj posudi.

Luk očistite, narežite na ploške i blanširajte u kipućoj vodi 2 minute. Ocijedite, ohladite i dobro posušite kuhinjskom krpom. Biljno ulje i limunov sok miksajte štapnim mikserom oko minutu. Luk stavite u posudu i prekrijte mješavinom ulja i limuna. Ostavite u hladnjaku nekoliko sati prije korištenja.

Nakon procesa parenja, na tijesto dodajte šalšu od rajčice i pecite tijesto u pećnici 5 do 6 minuta na 225°C. Kad je pizza ispečena, dodajte tikvice, kremu od tune, tapenadu i ukisljeni luk.

Prilozi