Pizza s mozzarellom, cherry rajčicama i vinaigrettom od rajčice by Rudolf Štefan

Sastojci za tijesto

  • 500 grama brašna za pizzu Čakovečkih mlinova
  • 300 grama mlake vode
  • 35 grama ulja
  • 2,5 grama suhog kvasca
  • 15 grama soli
  • 5 žličica šećera

Sastojci za nadjev

  • 120 ml šalše od rajčica (začinite s 2 grama soli, 10 ml maslinova ulja i 1 gram origana)
  • 10 listova svježeg bosiljka
  • 100 grama svježih cherry rajčica
  • 50 ml vinaigretta od rajčica
  • 120 grama mozzarelle

Sastojci za vinaigrette od rajčica

  • 300 grama cherry rajčica
  • 75 grama maslinovog ulja
  • 75 grama suncokretovog ulja
  • 50 grama jabučnog otca
  • 3-4 listića bosiljka
  • sol
  • papar

Priprema

Pomiješajte brašno, 2 žličice šećera i sol u jednu zdjelu. Aktivirajte kvasac u malo mlake vode pomiješane s 1 žlicom šećera. U drugu zdjelu stavite mlaku vodu, preostali šećer i maslinovo ulje.

Kada je kvasac nabubrio, pomiješajte sve sastojke. Što budete duže mijesili, više glutena će se razviti i time ćete dobiti mekanije i prozračnije tijesto. Pazite da mijesite donjim dijelom dlana, a ne mikserom.

Kada ste umijesili tijesto, pustite ga da se diže na jedan sat. Što ga duže pustite to će biti prozračnije. Nakon dizanja, oblikujte ga u željeni oblik i pustite još 15 minuta.

Na oblikovano tijesto dodajte začinjenu passatu i mozzarelu. Pecite na 220°C 6-7 minuta (ako je pećnica slabija onda i 10 minuta). Ako možete, pecite na 250°C, što veća temperature - to bolje.

Kada je pizza gotova, na vrh dodajte listiće bosiljka, cherry rajčice i vinaigrette od rajčica.

Prilozi