Pita od rajčica

Sastojci za tijesto

  • 130 grama brašna za pizzu Čakovečkih mlinova
  • 2 žlice kukuruznog brašna Čakovečkih mlinova
  • 1 žlica svježeg timijana
  • malo šećera
  • 1/2 žličice soli
  • malo crnog papra
  • 4 žličice maslinovog/bučinog ulja
  • 80 grama hladnog maslaca, narezanog na kockice - 1,5 cm
  • 60 ml ledeno hladne vode

Sastojci za nadjev

  • sol
  • 125 grama sira ricotta
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 žlica ulja po želji (maslinovo/bučino)
  • korica 1 limuna
  • 1 kg rajčica šarenih
  • 1 jaje ili žumanjak (po želji, za sjaj)

Priprema

Pomiješajte oba brašna, palentu, timijan, šećer, sol, papar i ulje u velikoj zdjeli. Dodajte maslac i lagano ga umiješajte tako da izgnječite svaku kocku između prstiju. Dodajte vodu i rukama skupljajte tijesto - bit će prilično ljepljivo. Prebacite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i još malo umijesite. Oblikujte tijesto u krug, čvrsto ga zamotajte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na 30 minuta.

U maloj zdjeli pomiješajte ricottu, prstohvat soli, papar po ukusu i limunovu koricu te stavite na stranu. Rajčice narežite na pola (ako su male - cherry ili šljivar) ili na šnite ako su velika sorta i posolite. Ocijedite ih.

Razvaljajte tijesto između dva masna papira i prebacite u kalup za pitu. Na dno stavite nadjev od sira i po njemu poslažite ocijeđene rajčice. Slažite ih na gusto jer će se stisnuti prilikom pečenja.

Pecite 30-40 min na 180 stupnjeva.