Pinca

Sastojci

  • 200 ml mlijeka
  • 40 g svježeg kvasca ili 13 g suhog kvasca
  • 50 g maslaca, sobne temperature
  • 50 g masti, sobne temperature
  • 100 g šećera
  • 3 jaja L veličine
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • sok pola naranče
  • 500 g brašna za dizana tijesta Čakovečkih mlinova
  • prstohvat soli
  • korica jedne naranče
  • korica jednog limuna

 

Priprema

Mlijeko ugrijte na vatri pa mu dodajte kvasac i šećer. Ostavite da odstoji 10 minuta. Smjesi dodajte dva cijela jaja i jedan žumanjak. Dodajte sok pola naranče, aromu vanilije te koricu naranče i limuna, pa nastavkom za tijesto povežite sve sastojke. Smjesi dodajte brašno i sol te mast i maslac. Izmiješano tijesto stavite u nauljenu posudu i prekrijte prozirnom folijom. Tijesto ostavite na toplom oko sat vremena, dok se ne udvostruči.

Nakon što se tijesto udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu radnu podlogu te podijelite na dva dijela. Od svake polovice tijesta oblikujte kuglu pa ih položite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje. Prekrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite na toplom sat vremena.

Nakon sat vremena tijesto premažite bjelanjkom i razrežite nožem u obliku slova X. Pince pecite na 160° C, 30 minuta.