Osnovni recept za vučeno tijesto

Sastojci

  • 500 grama pšeničnog brašna za burek Čakovečki mlinovi
  • prstohvat soli
  • 5 velikih žlica ulja
  • 280 ml mlake vode

Priprema

U dublju zdjelu stavite prethodno prosijano brašno, prstohvat soli, ulje i mlaku vodu. Sve sastojke promiješajte drvenom kuhačom da se dobro povežu. Po potrebi dodajte vode. Tijesto mijesite rukom, a zatim ga premjestite na lagano pobrašnjenu podlogu te ga još kratko mijesite. Formirajte tijesto u kuglu, a zatim je  “bacajte” o podlogu oko 30 do 50 puta.  Time se postiže bolja obrada glutena.

Kada tijesto bude mekano i gipko formirajte ga ponovno u kuglu i stavite na tanjur, premažite ga uljem i dobro omotajte plastičnom folijom. Ostavite da se  odmori oko 30 minuta.

Prstima i dlanom razvucite tijesto na čistom stolnjaku i lagano pouljite rubove. Tijesto ne smije biti suho jer može ispucati. Možete koristiti i valjak za tijesto, ali preporučuje se razvlačenje rukama.

Ovaj osnovni recept za vučeno tijesto možete koristiti za sve slane i slatke varijante bureka i savijača.