Osnovni recept za tijesto za pizzu

Sastojci

  • 500 grama pšeničnog brašna za pizzu bijelog Čakovečki mlinovi
  • 1 žličica soli
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 50 ml mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 250 - 280 ml mlake vode
  • 1 žlica maslinovog ulja

Priprema

Suhi kvasac, žličicu šećera, žličicu brašna i malo toplog mlijeka dobro izmiješajte te ostavite na toplom mjestu da se kvasac digne. U većoj posudi prosijte brašno, dodajte mu sol i dobro izmiješajte. Zatim u brašno dodajte dignuti kvasac i mlaku vodu pa umijesite tijesto. Mijesite ga 10 minuta uz dodavanje brašna sve dok ne dobijete mekano  tijesto koje se ne lijepi za ruke.

Tijesto lagano nauljite maslinovim uljem, vratite u zdjelu, prekrijte ga,  a zatim ostavite da se diže barem 45 minuta. Preporučuje se čim duže odmaranje tijesta jer će biti prozračnije. Tijesto podijelite na dva dijela, svaku polovicu stavite na papir za pečenje, dobro razvucite, prebacite na pleh pa nadjenite omiljenim sastojcima.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 250°C (uz ventilaciju) na donjoj rešetki oko 10 minuta.