Kukuruzni kruh

Sastojci

  • 300 grama kukuruznog brašna Čakovečki mlinovi
  • 300 grama pšeničnog bijelog glatkog brašna Čakovečki mlinovi
  • 2 žličice soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 suhi kvasac
  • 1 žličica šećera
  • 100 grama otopljenog maslaca
  • 150 – 180 ml mlake vode
  • 250 ml mlakog mlijeka

Priprema

U dublju zdjelu stavite kukuruzno brašno, prelijte ga mlakom vodom te dobro promiješajte kuhačom. Dodajte bijelo glatko brašno, sol, prašak za pecivo te sve dobro promiješajte. U sredini napravite udubinu pa u nju dodajte suhi kvasac, šećer, mlijeko, otopljeni maslac te ih umiješajte kuhačom.

Kad se svi sastojci povežu, na pobrašnjenoj podlozi rukom umijesite glatko i jednolično tijesto. Tijesto stavite u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite na toplom oko 1 sat dok se ne digne.

Tijesto premijesite pa ga oblikujte u kuglu. Stavite je u papirom za pečenje obložen željezni lonac ili pekač s poklopcem, pospite  kukuruznim brašnom te ostavite da se još diže (što se dulje diže, kruh će biti manje zbijen). Zagrijte pećnicu na 180°C, pecite 40-50 minuta poklopljeno, a zatim oprezno uklonite poklopac i pecite još 10 minuta.