Krafne

Sastojci

  • 500 grama brašna za dizana tijesta Čakovečki mlinovi
  • 65 grama šećera
  • 10 grama soli
  • 15 grama svježeg kvasca
  • 4 jaja
  • korica 1 limuna (ili naranče, ako volite)
  • 155 ml vode
  • 125 grama omekšanog maslaca
  • suncokretovo ulje za prženje

Priprema

Sve sastojke osim maslaca i ulja stavite u posudu od miksera i miješajte 6 min na srednjoj brzini. Zaustavite mikser, pokupite ono što je ostalo na stijenkama posude te ponovno uključite na srednju brzinu i dodajte po 20 g maslaca, dok se u potpunosti ne umiješa u tijesto. Nastavite miješati još nekih 6-8 minuta dok tijesto ne postane glatko, sjajno i elastično te se počne odvajati od posude.

Premjestite tijesto u veliku posudu koju ste prethodno pobrašnili, te pokrijte krpom, stavite na toplo i pustite da se diže 2-3 sata. Kada tijesto duplo naraste, premijesite ga te ostavite još 4 sata ili preko noći u frižideru ili drugom hladnom mjestu. 

Ovo tijesto nije potrebno razvaljati te modlom izrezati, već se krafne oblikuju rukama u kuglice. Krafne stavite na pobrašnjenu podlogu te pustite da se još jednom dignu jedan do dva sata. Peku se u dubokom ulju zagrijanom na 190 °C po 2 min sa svake strane. Tople krafne možete uvaljati u kristal šećer s malo cimeta ili posipati šećerom u prahu kad se ohlade.

Prilozi