Integralni kruh

Sastojci

  • 400 grama pšeničnog brašna od cjelovitog zrna (integralno) Čakovečki mlinovi
  • 100 grama pšeničnog bijelog glatkog brašna Čakovečki mlinovi
  • 1 vrećica suhog kvasca (+ 50 ml mlakog mlijeka, žličica brašna i šećera)
  • 1 žličica soli
  • 250 ml mlake vode
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje i sjemenke lana i sezama, po želji

Priprema

U manjoj zdjeli pomiješajte suhi kvasac, žličicu bijelog glatkog brašna i žličicu šećera, a zatim dodajte mlako mlijeko te sve ponovno dobro promiješajte. Ostavite na toplom mjestu oko 10 minuta da se kvasac aktivira. U dublju zdjelu stavite obje vrste brašna i sol, promiješajte pa u sredini napravite udubinu u koju dodajte uzdigli kvasac, mlaku vodu i ulje.

Sve sastojke promiješajte kuhačom da se dobro  povežu, a zatim premjestite tijesto na pobrašnjenu podlogu te ga  mijesite dok ne postane mekano, podatno i glatko. Tijesto oblikujte u štrucu, a zatim je  premjestite u kalup za kruh obložen papirom za pečenje. Prekrijte je kuhinjskom krpom te ostavite na toplom oko 40 minuta da se digne.

Tijesto lagano zarežite nožem, po želji premažite jajem koje ste umutili s malo vode te ga pospite sjemenkama lana i sezama. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180ºC 40 minuta. Prije rezanja kruh dobro ohladite.