Domaći kruh

Sastojci

  • 500 grama pšeničnog polubijelog brašna Čakovečki mlinovi
  • 2 vrećice suhog kvasca ili 40 g svježeg kvasca
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ žlice šećera ili meda
  • 1 velika žlica fine soli (oko 10 g, ne otapajte u kvascu)
  • 270 ml vode

Priprema

Otopite kvasac i šećer ili med u čaši tople vode i ulijte smjesu u brašno. Dodajte 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sol i preostalu vodu te mijesite najmanje 7 minuta, dok ne dobijete elastično, glatko i mekano tijesto.

Tijesto oblikujte u kuglu, stavite u pobrašnjenu posudu i ostavite da se diže prekriveno prozirnom folijom ili vlažnom krpom oko 15 minuta na toplom mjestu. Tijesto zatim oblikujte u štrucu (jednu ili više njih) pa napunite jedan ili dva pravokutna kalupa namazana uljem. Pokrijte prozirnom folijom ili vlažnom krpom i ostavite da se diže oko 2 sata na toplom mjestu dok tijesto ne udvostruči volumen.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180 ° C 30 minuta.

Prije rezanja ostavite kruh da se dobro ohladi.