Čokoladni kuglof

Sastojci

  • 340 grama glatkog brašna Čakovečkih mlinova
  • 1 prašak za pecivo
  • 40 grama kakaa u prahu
  • 1/2 žličice soli
  • 115 grama maslaca
  • 240 ml ulja
  • 2 x 180 grama tekućeg jogurta
  • 2 jaja
  • 400 grama šećera
  • 2 vanilin šećera

Sastojci za glazuru

  • 250 grama šećera u prahu
  • 2 bjelanjka
  • sok od pola limuna

Priprema

Brašno Čakovečkih mlinova, prašak za pecivo, sol i kakao pomiješajte u zdjelici i ostavite sa strane. Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite da se malo ohladi pa ga izmiksajte sa šećerom, vanilin šećerom i jajima. Dodajte jogurt i ulje pa sve još kratko izmiksajte. Pripremljene suhe sastojke dodajte malo pomalo i miksajte smjesu mikserom na najmanjoj brzini dok ne nestanu sve grudice.

Biskvitnu smjesu izlijte u pobrašnjen kalup za kuglof. Kuglof pecite 50-55 minuta na temperaturi od 160 °C. Čačkalicom provjerite je li tijesto pečeno.

Umutite bjelanjke, a u čvrst snijeg polako dodajte šećer, uz stalno miksanje. Na kraju dodajte i malo limunovog soka te miksajte dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Ohlađeni kuglof pažljivo preokrenite na tanjur za posluživanje i prelijte glazurom.

Prilozi