Cheesecake burek by Rudolf Štefan

Sastojci za tijesto

  • 750 grama brašna za burek
  • 10 grama soli
  • 400 ml vode
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 100 grama maslaca

Sastojci za nadjev

  • 400 grama svježeg sira
  • 200 grama sirnog namaza (kremastog sira)
  • 3 kom jaja
  • 5 grama arome vanilije
  • 180 grama šećera
  • 40 grama maslaca
  • 150 grama McVitie’s keksa
  • 200 grama milerama

Priprema

Pomiješajte mokre sastojke i dodajte im pola suhih sastojaka. Kada ste ih dobro izmiješali, dodajte drugu polovicu suhih. Umiješano tijesto ostavite da odmori 20 minuta.

Nakon 20 minuta tijesto podijelite na četiri jednaka djela i u svaki dodajte 25g maslaca sobne temperature. Pustite da odmori 15 minuta ispod aluminijske folije.

Uzmite četvrtinu tijesta s maslacem i razvaljajte ga ili razvucite rukama što tanje možete kako bi se burek lijepo razlistao.

U posudi pomiješajte svježi sir, sirni namaz i jaja. Izmiksajte i zatim dodajte 2 grama arome vanilije i 120 grama šećera. Istučenu smjesu bez pritiskanja prebacite na cjedilo. Ostavite u hladnjaku dva sata, da se iscijedi.

McVitie’s kekse zdrobite na krupnije komade. Tostirajte (zapržite) ih na rastopljenom maslacu. Tostirane kekse pomiješajte u smjesu od sira te punite tijesto. Rasporedite nadjev na 3/4 tijesta, zarolajte i napravite oblik puža. Stavite ga u dobro nauljenu posudu koja dobro prenosi temperaturu. Stavite ga peći na 220°C na 30 minuta.

Kad je burek ispečen, polijte ga smjesom od 3 grama arome vanilije, milerama i 60 grama šećera te pustite u ugašenoj pećnici 10 minuta da se stisne. Prelijte ga mileramom (zaslađenim po želji).

Prilozi