Ćevapčići burek by Rudolf Štefan

Sastojci za tijesto

  • 750 grama brašna za burek
  • 10 grama soli
  • 400 ml vode
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 100 grama maslaca

Sastojci za nadjev

  • 350 grama sirovih ćevapčića
  • 500 grama pasata od rajčice
  • 150 grama luka
  • tabasco umak (opcionalno)
  • 4 režnja češnjaka
  • 1 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar
  • 20 grama nasjeckanog peršina
  • 2 dl crvenog vina
  • 1 ml aceta od jabuke ili jabučnog octa

Priprema

Pomiješajte mokre sastojke i dodajte im pola suhih sastojaka. Kada ste ih dobro izmiješali, dodajte drugu polovicu suhih. Umiješano tijesto ostavite da odmori 20 minuta.

Nakon 20 minuta tijesto podijelite na četiri jednaka djela i u svaki dodajte 25g maslaca sobne temperature. Pustite da odmori 15 minuta ispod aluminijske folije.

Uzmite četvrtinu tijesta s maslacem i razvaljajte ga ili razvucite rukama što tanje možete kako bi se burek lijepo razlistao.

U široki lonac stavite maslinovo ulje. Ugrijte ga i dodajte sitno nasjeckani luk. Prodinstajte luk 15-ak minuta na laganoj vatri te dodajte sitno nasjeckan češnjak i prodinstajte ga oko 5 minuta. Zalijte vinom i pustite da iskuha.

Sirove ćevapčiće iskidajte na manje komadiće i pecite na tavi na jakoj vatri. Dodajte passatu i malo vode po potrebi. Začinite soli, paprom, peršinom i dodajte tabasco umak (opcionalno). Kuhajte 40-ak minuta. Što duže kuhate na laganoj vatri to bolje. Smjesa je gotova kada je dovoljno gusta da može puniti u tijesto.

Rasporedite nadjev na 3/4 tijesta, zarolajte i napravite oblik puža. Stavite ga u dobro nauljenu posudu koja dobro prenosi temperaturu. Stavite ga peći na 220°C na 30 minuta.