Burek s inćunima by Rudolf Štefan

Sastojci za tijesto

  • 750 grama brašna za burek
  • 10 grama soli
  • 400 ml vode
  • 50 ml suncokretovog ulja
  • 100 grama maslaca

Sastojci za nadjev

  • 1 kg pelata u konzervi
  • 300 grama luka
  • 3 češnja češnjak
  • 80 grama slanih očišćenih inćuni
  • 1 dl maslinovog ulja
  • origano
  • sol
  • 20 g šećera
  • 1 dl bijelog vina

Priprema

Pomiješajte mokre sastojke i dodajte im pola suhih sastojaka. Kada ste ih dobro izmiješali, dodajte drugu polovicu suhih. Umiješano tijesto ostavite da odmori 20 minuta.

Nakon 20 minuta tijesto podijelite na četiri jednaka djela i u svaki dodajte 25g maslaca sobne temperature. Pustite da odmori 15 minuta ispod aluminijske folije.

Uzmite četvrtinu tijesta s maslacem i razvaljajte ga ili razvucite rukama što tanje možete kako bi se burek lijepo razlistao.

Stavite pelate na pleh i pecite ih u pećnici na 230 stupnjeva jedan sat.

U međuvremenu ugrijte ulje u posudi te dodajte sitno nasjeckan luk i dinstajte petnaestak minuta (dok ne uvene). Kada je luk gotov, dodajte češnjak narezan na listiće te dinstajte još desetak minuta, no pazite da ne zagori. Zatim dodajte vino, pustite da iskuha, dodajte tostirane pelate i pustite da kuha tidesetak minuta. Što duže kuhate na laganoj vatri to bolje. Dok se pelati kuhaju dodajte malu žlicu soli i šećer. Pelate malo zdrobite i kada je smjesa gotova te dovoljno gusta, dodajte inćune, origano i ostale začine po želji.

Pustite da se ohladi pa punite u tijesto. Rasporedite nadjev na 3/4 tijesta, zarolajte i napravite oblik puža. Stavite ga u dobro nauljenu posudu koja dobro prenosi temperaturu. Stavite ga peći na 220°C na 30 minuta.

Prilozi