Burek od mesa

Sastojci za tijesto

  • 500 g brašna za burek Čakovečkih mlinova
  • prstohvat soli
  • 5 žlica ulja
  • 280 ml mlake vode

Sastojci za nadjev

  • 500 grama junetine
  • sol, papar
  • timijan
  • pola sitno narezane glavice luka
  • malo vode

Priprema

U dublju zdjelu stavite prethodno prosijano brašno, prstohvat soli, ulje i mlaku vodu. Sve sastojke promiješajte drvenom kuhačom da se dobro povežu. Po potrebi dodajte vode. Tijesto mijesite rukom, a zatim ga premjestite na lagano pobrašnjenu podlogu te ga još kratko mijesite. Formirajte tijesto u kuglu, a zatim je  “bacajte” o podlogu oko 30 do 50 puta. Time se postiže bolja obrada glutena.

Kada tijesto bude mekano i gipko formirajte ga ponovno u kuglu i stavite na tanjur, premažite ga uljem i dobro omotajte plastičnom folijom. Ostavite da se  odmori oko 30 minuta.

Prstima i dlanom razvucite tijesto na čistom stolnjaku i lagano pouljite rubove. Tijesto ne smije biti suho jer može ispucati. Možete koristiti i valjak za tijesto, ali preporuča se razvlačenje rukama.

Nadjev pripremite unaprijed i pustite ga da odstoji pola sata u frižideru da se okusi prožmu.

Nadjev rasporedite po razvučenom tijestu do 3/4 kore i zarolajte sa stolnjakom. Pecite 40 min na 180 stupnjeva. Kažu da je burek finiji, što je masniji. Dakle, kad ga zarolate i smjestite u tepsiju - obilato ga nauljite.

Prilozi