Bagels

Sastojci za predtijesto

  • 3 g suhog kvasca
  • 510 g glatkog brašna Čakovečkih mlinova
  • 567 vode

 

Sastojci za tijesto

  • 1,5 g suhog kvasca
  • 482 g glatkog brašna Čakovečkih mlinova
  • 20 g soli
  • 14 g meda

 

Priprema

 

PRVI DAN:

Suhom kvascu dodajte brašno i vodu. Miješajte kuhačom sastojke dok se ne povežu. Prozirnom folijom prekrite posudu i ostavite je na toplom mjestu 2 sata.

U posudu stavite predtijesto te mu dodajte 1,5 g suhog kvasca i promiješajte. Potom dodajte 382 g brašna, sol i med. Miješajte mikserom dok se smjesa ne poveže. Zamijesite tijesto uz dodavanje preostalog brašna. Tijesto je potrebno dobro izmijesiti, 8 – 10 minuta. Ako se tijesto lijepo razvlači pod prstima i ne puca, gotovo je. Ukoliko tijesto puca, nastavite ga mijesiti dok ne bude dovoljno elastično.

Tijesto odvojite na 12 komada težine 128 g. Svaki komad oblikujte rukama u kuglu. Kugle tijesta prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite 20 minuta na toplom. Pripremite lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje i posprejali uljem u spreju. Potom uzmite jednu kuglicu tijesta te prstima oblikujte rupu u sredini i odložite na lim za pečenje. Ponavljajte isti postupak dok ne oblikujete sve bagele. Između svakog bagela napravite razmak kako se ne bi zalijepili tokom fermentacije. Preporuka je da koristite tri lima (na svakom po četiri standardna bagela). Površinu bagela namastite malom količinom ulja te lim za pečenje prekrijte prozirnom folijom. Bagele preko noći ostavite u hladnjaku (najmanje 12 sati), gdje mogu stajati do 2 dana.

 

DRUGI DAN:

Pećnicu zagrijte na 250 stupnjeva te pripremite lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje. Papir lagano pobrašnite. Preporuka je koristiti tri lima, kao i kod oblikovanja.

U lonac ulijte vodu, pustite da zavri te potom smanjite količinu. Stavite bagele u vodu. Ako bageli plutaju, spremni su za kuhanje. Kuhajte ih oko 30 sekundi na svakoj strani. Kuhane bagele prebacite na prethodno pripremljen lim za pečenje te ih posipajte sjemenkama. Pecite ih 14 – 15 minuta. Prvih 7 minuta na 210° C, a potom na 180° C.

Prilozi